I dag har vi en norsk klassiker på menyen, nemlig kjøttboller og potetmos! Hjemmelagde kjøttboller er jo noe av det beste som finnes, og i dag skal vi servere de med en klassisk potetmos, hvitløksstekt grønnkål, myke løk og en nydelig saus av tyttebærsyltetøy og buljong. Denne retten er en favoritt for både store og små.
Les etiketten på produktet for å finne informasjon om ingredienser og allergener. Vennligst sjekk ingredienser du allerede har hjemme for å sikre at de passer til dine allergi- og kostholdsbehov.
250 g
Kjøttdeig av storfe
4 g
Kjøttbuljong
500 g
Bakepotet
50 g
Grønnkål
25 g
Tyttebærsyltetøy
1 stk
Løk
60 g
Rødvinssaus
(Inneholder Sulfitter)
½ stk
Hvitløk
30 g
Panko paneringsmel
(Inneholder Gluten, Hvete)
20 g
Tranebær
(Kan inneholde Nøtter, Peanøtter, Sesam)
3 ss
Melk (steg 1)
½ ts
Salt (steg 1)
1 stk
Egg (steg 2)
½ ts
Salt (steg 2)
½ ss
Smør (steg 4)
¼ ts
Salt (steg 4)
½ dl
Vann (steg 5)
½ ss
Olivenolje (steg 5)
¼ ts
Salt (steg 5)
Kok opp en kjele med saltet vann. Skrell poteter og skjær i 2 cm biter. Kok poteter i 11-13 min, eller til møre. Hell av vannet. Tilsett melk [3 ss | 6 ss] og salt [½ ts | 1 ts]. Mos potetene med en potetmoser eller en gaffel. Tilsett en klatt smør og en klype pepper om ønskelig. Dekk til med lokk og sett til side til servering.
Bland kjøttdeig, egg [1 stk | 2 stk], panko og salt [½ ts | 1 ts] i en skål. Fukt hendene og form farsen til kjøttboller (ca. 4 stk per person). Overfør til en tallerken. Varm opp en skvett olivenolje i en stor stekepanne på middels høy varme. Stek kjøttboller i 12-14 min, eller til brunet og gjennomstekte. Vend av og til. VIKTIG: Kjøttbollene er ferdige når de er gjennomstekt og uten antydninger av rødt.
Skjær løk i tynne skiver. Finhakk eller press hvitløk [½ stk, 2P]. Fjern stilken og grovhakk grønnkål.
Smelt smør [½ ss | 1 ss] i en ny kjele på middels varme. Tilsett hvitløk og stek i 1 min. Tilsett grønnkål, salt [¼ ts | ½ ts] og en klype pepper. Senk varmen, tilsett tranebær, rør godt og stek i 3-4 min.
Overfør kjøttboller til en tallerken. Varm opp olivenolje [½ ss | 1 ss] i stekepannen på middels varme. Stek løk i 3-4 min, til myke. Tilsett vann [½ dl | 1 dl], tyttebærsyltetøy [½ pakke, 2P], rødvinssaus, salt [¼ ts | ½ ts] og kjøttbuljong. Bland kjøttboller i sausen. Senk varmen og la småkoke i 2-3 min.
Anrett potetmos, kjøttboller og saus på tallerkener. Legg grønnkål ved siden av.